Cresterea economica din Romania va fi in acest an de 5,2% si se va accelera anul viitor la 5,6%, potrivit raportului bianual publicat miercuri de Fondul Monetar International (FMI). Previziunile privind evolutia Produsului Intern Brut (PIB) in acest an se plaseaza in conformitate cu cele anuntate anterior, de 5-5,5%, dar sub cele ale autoritatilor romane, care au ca obiectiv o crestere economica de 6%. De asemenea, FMI arata ca inflatia medie va fi de 7,9% in acest an si de 4,8% in 2007. Comisia Nationala de Prognoza (CNP) anticipeaza o inflatie medie de 7,2% pentru 2006.
Deficitul de cont curent va fi de 8,3% din PIB in acest an si se va reduce la 8,1% in 2007, potrivit previziunilor FMI. Prognozele CNP pentru 2006 indica diminuarea deficitului de cont curent cu 0,2 puncte procentuale din PIB, la 8,5%. "In Bulgaria si Romania, cererea interna a depasit asteptarile, ca urmare a majorarii accelerate a creditelor, a salariilor, a reducerii impozitelor in ianuarie 2005 in Romania, precum si a cresterii investitiilor. De aceea, presiunile inflationiste s-au intensificat in Romania, in pofida aprecierii leului", se arata in raportul FMI. Deficitele externe din cele doua state sunt generate de sectorul privat si reprezinta o sursa crescuta de vulnerabilitate, ceea ce accentueaza necesitatea reducerii avansului creditelor, in special a celor de consum, apreciaza expertii Fondului.
Nu suntem in grafic
Anand Seth, directorul BM pentru Europa Centrala, considera ca doar un avans economic anual de peste 8% ar duce Romania la nivelul UE... peste 10-15 ani.
El a atras insa atentia ca avansul Produsului Intern Brut trebuie obtinut in contextul unei stabilitati macroeconomice.
"Nivelul saraciei din Romania este inca mare. Fara o crestere economica potrivita, nivelul saraciei va continua sa ramana ridicat", a spus Seth. Oficialul Bancii Mo