Ministerului Mediului de a se face inundări controlate.Virgil Munteanu, fost guvernator al Deltei, avertizează asupra unui aspect omis, până acum, de autorităţi. Inundaţiile din 1970 au avut Ministerului Mediului de a se face inundări controlate.
Virgil Munteanu, fost guvernator al Deltei, avertizează asupra unui aspect omis, până acum, de autorităţi. Inundaţiile din 1970 au avut loc în luna mai, digurile de apărare cedând la aproape o lună după ce nivelul apei a început să scadă. Acum, situaţia se poate repeta. Digurile sunt vechi şi multe conţin nisip. La fel ca în 1970, nu există ajutor tehnologic pentru această situaţie. Stăvilarele şi pompele care au fost construite în perspectiva unor evenimente ca acelea de astăzi, practic, nu mai există. Pompele au fost furate sau devalizate şi apa care trece peste sau prin diguri nu poate fi evacuată. Dacă nivelul apei scade cu 100 de centimetri la intrarea în ţară, până în Deltă, apa creşte cu mai mult de 100 de centimetri, numai din cauza râurilor interioare, care sunt, şi ele, foarte umflate. "Practic, nu putem vorbi de reale îmbunătăţiri până nu vom vedea scăderi ale debitelor la valori apropiate de media multianuală. Acum, debitele sunt duble. Iar despre inundări controlate nu se poate vorbi. Controlul apare atunci când poţi opri apa într-o anumită zonă inundată, dar când se sparge un dig nu mai poţi controla nimic. Mai mult, există riscul ca spărtura să crească", spune Virgil Munteanu.
Hotelurile aşteaptă starea de urgenţă
De cealaltă parte, Chirilă Lefter, prefectul de Tulcea, este convins că digurile vor rezista şi, în cel mai rău caz, se va recurge la inundarea controlată a mai multor zone, pentru a feri casele oamenilor. Prefectul susţine că s-au luat măsuri pentru cazarea sinistraţilor şi că pompele şi stăvilarele sunt funcţionale. Hotelierii din zonă spun însă că a început sezonul şi,