Ne mai despart doar doua zile de Sfinta Sarbatoare a Invierii Domnului. Pe linga insemnatatea profund religioasa pe care o reprezinta, Pastele este si unul din momentele principale ale anului in care familiile se reunesc, oamenii se apropie mai mult unii de altii, dar si de Dumnezeu. In prima zi de Paste traditia spune ca toti membrii familiei sa se aseze la aceeasi masa si sa manince din bucatele specifice, oua rosii , cozonac, pasca si miel, stropite cu vin rosu.
Saraci sau bogati, de Paste, de pe masa ortodocsilor nu trebuie sa lipseasca friptura de miel. Acesta reprezinta victoria vietii asupra mortii, simbolul sacrificiului pentru propria mintuire, semnifica nevinovatia si suferinta lui Iisus. La fel de important este vinul rosu, de asemenea, un simbol al sacrificiului, fiind considerat singele varsat de Iisus pe cruce. Mai mult, la Cina cea de Taina, Mintuitorul a baut vin rosu. Cit ii costa respectarea acestei traditii pe romani? Mult prea mult vor spune unii, decent vor spune altii. Un calcul simplu, strict pentru produsele de neinlocuit, arata clar ca, pentru a respecta traditia trebuie sa cheltuiesti cel putin 1,5 milioane de lei, enorm pentru saraci, maruntis in buzunarele avutilor. Ce inseamna 1,5 milioane de lei? Pai un miel, 30 de oua, 1 litru de vin rosu, 2 cozonaci si o pasca.
Pentru pregatirea mesei traditionale brailenii au intrat deja in febra cumparaturilor. Inca de saptamina trecuta pietele sint ca un furnicar, mai ales la primele ore ale diminetii, cind marfa e proaspata si din belsug.
Preturile sint deja un pic mai mari
Peturile, asa cum e regula la romani, de citeva zile au luat-o la galop, principalele produse fiind deja cumparate la un pret sensibil mai mare. Brinza, de exemplu, daca saptamina trecuta costa 100.000 lei/kg, de marti nu mai poate fi achizitionata sub 125.000 -