Pericolul n-a trecut. Situatia ramane critica, desi Dunarea nu mai creste.
Chiar daca apele nu mai cresc, patru sate din Dolj sunt inca in pericol. Pentru ca Dunarea inca nu scade semnificativ si presiunea din diguri ramane uriasa. De aceea, autoritatile nu contenesc sa le transmita celor din satele deja afectate de revarsarea fluviului acelasi mesaj repetat: “Plecati din calea apelor!”.
“Se pare ca nu vad pericolul”
Apelul facut de autoritati nu e intamplator. Desi fusesera evacuati in jur de sase mii de oameni, alte cateva mii refuzau sa-si paraseasca locuintele. Nici apelurile autoritatilor, nici ploile din ultimele zile nu i-au convins sa se mute in taberele de sinistrati. Ei prefera sa ramana in comuna si sa ajute la consolidarea digului. Oamenii spun ca nu-si vor lasa locuintele si averea prada tiganilor laieti “care au inceput sa dea tarcoale mai ceva ca hienele”.
Mai mult, ieri-dimineata, spre stupoarea militarilor si a jandarmilor care bateau din poarta in poarta ca sa-i convinga pe sateni sa plece, cateva zeci de oameni se intorceau acasa din taberele de sinistrati, la gospodariile lor. “Se pare ca nu vad pericolul decat atunci cand il au sub picioare”, a comentat ministrul de interne, Vasile Blaga.
Refugiatii care se intorc au insa alta parere. “Am facut o greseala ca mi-am lasat casa parasita. Cine s-o apere mai bine ca mine de apa Dunarii si de tigani?”, spune un barbat intre doua varste, cocotat pe acareturile din caruta. In aceste conditii, Comitetul de Urgenta a lasat de inteles ca evacuarea cetatenilor din Bistret se va face fortat.
La randul lui, ministrul spera ca digul de la Bistret sa reziste, ca sa nu aiba loc tragedii mai mari: “Se lucreaza continuu, am trimis acolo si doua elicoptere, insa nimeni nu poate garanta ca va ramane in picioare”.
Situatie grea si pentru