Ghimbirul (Zingiber officinale) este o planta erbacee care isi are originea in Asia. Radacina are un gust placut fiind folosita de sute de ani in gastronomia chineza. Ghimbirul a cucerit si bucataria europeana, ca un condiment picant, asemanator piperului, apoi a patruns in cosmetica si, mai nou, este utilizat in scopuri terapeutice. Dupa 1989, a inceput sa fie cunoscut si in România, o data cu patrunderea produsului pe piata. Ghimbirul da o aroma placuta ceaiului, fructelor, mazarii, conopidei, guliilor si boabelor din pastai. Se foloseste la pasta de soia, ardei rosii, vinete, broccoli, varza de Bruxelles etc. Terapie Calitatile terapeutice recomanda ghimbirul ca revigorant si vasodilatator. In functie de cantitatea de ghimbir consumata, acesta poate avea efect constipant sau laxativ. Ghimbirul calmeaza durerile abdominale, ajuta digestia, elimina gazele, stimuleaza pofta de mâncare, neutralizeaza toxinele, este sudorific, ajuta la ingrijirea parului (contra matretei). Curata intestinul si elibereaza de secretii plamânul, ajuta in astm. Are calitatea de a feri de raul de mare, ameteli, vertijuri, greturi. Ceaiul de ghimbir este un bun remediu in raceli, fiind calmant ideal in inflamatiile gâtului, sinuzite, raguseala, febra, eliminare de mucozitati si congestii respiratorii. In China, este cunoscut ca antiastmatic de peste 3.000 de ani, folosindu-se suc de ghimbir si morcovi. Astmul se mai poate trata cu tinctura de ghimbir. Preparate Siropul, obtinut prin macerare la rece din radacina cu zahar invertit, se gaseste in comert. Ghimbirul are efecte de dinamizare a functiei sexuale fiind, daca se poate spune asa, echivalentul de origine vegetala al Viagrei. Siropul de ghimbir are de altfel efecte de tonifiere a intregului organism, facându-l capabil sa reziste la efort fizic prelungit. Este de asemenea eficient in cazuri de infectii virale ale aparatului respirator, g