„Statele Unite nu exclud o interventie militara impotriva Iranului, in criza nucleara din aceasta tara, in numele dreptului la autoaparare (...).
Dreptul la autoaparare nu necesita o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU, iar SUA sunt perfect capabile, daca situatia o cere, sa actioneze militar singure sau cu o coalitie internationala".
Declaratiile au fost facute de secretarul Departamentului de Stat, Condoleezza Rice, si ele arata ca a inceput numaratoarea inversa intr-un nou razboi.
Cel mai fidel barometru al pacii si razboiului, bursa petrolului, a reactionat imediat: pretul barilului atinge in fiecare zi un nou maximum istoric, tinzand spre 80, 90 si 100 de dolari.
De fapt, despre ce razboi e vorba de aceasta data? Va debarca America in Iran, asa cum a facut-o in Afganistan si in Irak? Putin probabil. Mai degraba un razboi cu Iranul va arata precum cel din 1999 impotriva Iugoslaviei lui Milosevici, adica doar atacuri aeriene. Iranul a anuntat ca va fabrica in curand arma nucleara.
Toate serviciile de informatii occidentale au confirmat acest lucru, existand diferente doar cu privire la momentul cand Teheranul va dispune de aceasta. In general, timpul estimat este intre 6 si 18 luni.
Prin pozitia sa geografica deosebita, Iranul poate viza cu o racheta purtatoare, nu prea sofisticata, orice tinta din Orientul Apropiat si Mijlociu. Presedintele Ahmadinejad a facut declaratii violente antiisraeliene si antiamericane. Militarii SUA din Irak sau Israelul sunt tinte potentiale ale Iranului.
Washingtonul ar putea pregati, deci, lovituri aeriene chirurgicale asupra instalatiilor nucleare iraniene, de genul celei efectuate de Israel in anii 80 asupra Irakului, cand Saddam se pregatea si el sa fabrice bomba. Din nefericire, se merge rapid catre o situatie critica. Timpul a devenit adve