PASTI Cartile de fictiune si filmele dau hrana gata mestecata celor care nu intra din diferite motive in profunzimea unor fenomene. Uneori acestea reusesc sa dea atat de tare peste cap publicul, incat acesta nu mai discerne adevarul de minciuna, fictiunea de realitate.
Povestea este veche si nu o sa intram in amanunte incercand sa trecem in revista toate filmele si cartile controversate ce-l au in prim plan pe Mantuitor. Alegem numai doua opere, printre ultimele aparute, si care au starnit valuri dintre cele mai mari: "Codul lui Da Vinci" al americanului Dan Brown (in curand si film, pentru ca altfel nu se putea) si productia lui Mel Gibson "Patimile lui Hristos".
RECORDURI. Codul lui Da Vinci s-a vandut "in draci" (scuzata sa fie sintagma, dar iata cat de adevarata) in ultimii ani. Aparut si la noi, la Editura Rao, romanul a ajuns la aproape 150.000 de exemplare vandute, un adevarat boom pentru Romania. Cat despre vanzarile internationale, 40 de milioane de exemplare vandute si traduceri in 45 de limbi - iata un adevarat record.
Acum, la aproape trei ani de la publicare, in martie 2003, romanul ezoterico-religios al lui Dan Brown se afla inca la loc de cinste in vitrinele librariilor americane, unde a supravietuit mai multor biografii, precum cea a lui Clinton, care nu a reusit sa retina interesul mai mult de cateva saptamani.
DIFERENTE. Ceea ce diferentiaza "Codul lui Da Vinci" de atatea alte carti citite si uitate rapid este faptul ca, dupa ce termina volumul, cititorii vor sa stie mai multe. Acest lucru este demonstrat de succesul a 20 de titluri mai mult sau mai putin serioase care explica notiunile religioase sau artistice folosite cu indrazneala in roman. "«Codul lui Da Vinci» a reusit sa declanseze o multitudine de dezbateri despre religie, sex, dogmele catolice, simbolurile artistice, ezoterism si chiar istoria omului occidental, as