Carnea de miel este greu digerabila si mai toxica decat alte produse, motiv pentru care oamenii trebuie sa consume prudent alimentele cu acest continut, mai ales ca la masa de Pasti acestea vor fi asociate altor mancaruri bogate in grasimi si bauturilor alcoolice, potrivit recomandarilor medicilor.
Simona Tivadar, medic specialist in nutritie si boli metabolice la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, a declarat, miercuri, agentiei Mediafax, ca Sarbatorile pot deveni un chin daca nu sunt respectate cateva reguli alimentare de baza.
Potrivit medicului nutritionist, fiecare persoana trebuie sa stie cat si cum sa manance. Un om sanatos va consuma, cu siguranta, in perioada Sarbatorilor Pascale, alimentele traditionale fara nici o retinere.
Totusi, pentru a evita o supraalimentatie inutila, ar fi bine ca doua treimi din farfuria cu mancare sa contina legume si zarzavat, a mai spus specialistul nutritionist.
Medicul nutritionist Simona Tivadar recomanda consumarea a cel mult doua oua si evitarea maionezelor si sosurilor grase. La masa festiva nu vor fi consumate carnaciori sau mititei pe langa alimentele traditionale Sarbatorilor de Pasti - precum drobul si friptura de miel -, pentru ca digestia va fi mult ingreunata, precizeaza medicul.
O alternativa la carnea de miel ar fi cea de ied, vitel, peste sau curcan, aceasta din urma fiind chiar dietetica, toate fiind mai usor digerabile, recomanda medicul nutritionist.
Dupa o masa consistenta, este bine sa fie consumata doar o felie, cel mult doua de cozonac, acest desert putand fi mancat in cantitate mai mare la micul dejun, cu lapte sau ceai.
Persoanele suferinde trebuie sa urmeze regimul prescris de medici. Astfel, un cardiac va manca nesarat - daca are o astfel de indicatie - si va asocia la carne si peste, legume si zarzavaturi cu lamaie.
Persoanele cu afectiuni rena