Potrivit specialistilor, orice parinte trebuie sa aiba in vedere faptul ca, in functie de anotimp, copilul lui trebuie sa consume anumite legume si fructe pentru a i se asigura necesarul de vitamine. Spanacul, loboda, salata, ridichile, ceapa si usturoiul verde, bananele si portocalele sunt recomandate a fi consumate primavara. Pe perioada verii, din alimentatia copilului, nu trebuie sa lipseasca rosiile, castravetii, ardeiul gras, morcovii, cartofii, mazarea verde, fasolea pastai, caisele, piersicile, capsunile si visinele. Pentru toamna, sunt recomandate varza, conopida, morcovii, telina, vinetele, rosiile, gogosarii, merele, gutuile, prunele. Iarna este un anotimp mai ''dificil'' din punct de vedere al alimentatiei. In cele trei luni de iarna, copiii trebuie sa consume morcovi, ceapa, cartofi, varza, sfecla, banane, lamai, portocale, mere si pere.
Aluaturile, prajiturile, bomboanele si painea, chiar daca au valoare calorica mare, nu contin vitamine multe.
Fara dulciuri intre mese
Nutritionistii recomanda parintilor sa nu le dea voie copiilor ca, intre mese, sa manance dulciuri. Acestea le taie pofta de mancare. Eventual, dulciurile pot fi consumate, in cantitati moderate, dupa masa de dimineata, masa de pranz si masa de seara.
Pe de alta parte, orice copil trebuie sa consume, zilnic, cel putin un litru de lapte, branza, smantana sau iaurt.
Astfel, va fi asigurat organismului necesarul de calciu. Fierul previne aparitia anemiei. Acesta poate fi ''luat'' din peste, carne, spanac. Sodiul este continut de sare. Aceasta nu inseamna ca mancarurile trebuie preparate cu multa sare. Ea poate fi ''luata'' din mezeluri, branza si paine.
De asemenea, consumul de morcovi, spanac, salata, varza, fasole pastai, unt, caise si piersici va asigura necesarul de vitamina A. Vitamina D se gaseste in unt, margarina si untura de peste.