Anul viitor, romanii isi vor putea pastra numerele de telefon cind schimba furnizorul de servicii de telefonie. Astazi intra in vigoare Decizia nr. 144/2006 privind implementarea portabilitatii numerelor, precizeaza un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC).
Aceasta stabileste principiile care vor sta la baza procesului de portare, drepturile si obligatiile furnizorilor "donori si acceptori" (cei de la care pleaca un client si cei la care se duce clientul, pastrindu-si numarul), modalitatile de rutare a numerelor si tarifele aplicabile pentru acest serviciu.
Conditiile tehnice si comerciale de implementare a portabilitatii vor fi stabilite de un grup de lucru format din reprezentanti ai industriei si ai ANRC, care va fi infiintat in 15 zile din momentul intrarii in vigoare a deciziei.
Portabilitatea numerelor va deveni functionala la noua luni de la adoptarea de catre ANRC a acestor conditii, adica abia dupa ce acest grup termina discutiile. Din grupul de lucru vor face parte si reprezentanti ai furnizorilor de servicii de telefonie, titulari de licente de numerotatie, spune autoritatea.
Nu se stie cit platim
Deocamdata nu se stie daca sau cit vor plati clientii pentru a-si pastra numarul de telefon cind schimba operatorul. ANRC va impune un tarif maximal companiilor de telefonie, 13 euro pentru cea fixa si 11 euro pentru cea mobila, pe care acestea si-l vor percepe intre ele pentru pastrarea numarului.
Inca nu se stie daca societatile vor alege sa impuna anumite tarife clientilor, sau le vor plati ele integral.
Citeste articolul complet in Cotidianul
Anul viitor, romanii isi vor putea pastra numerele de telefon cind schimba furnizorul de servicii de telefonie. Astazi intra in vigoare Decizia nr. 144/2006 privind implementarea portabilitatii numere