In Vinerea Mare, sau Vinerea Seaca, in satele din Bistrita-Nasaud se vopsesc ouale de Pasti, pe Valea Salautei insa, la Salva, ouale sunt impodobite si cu margele, aceasta fiind singura localitate din judet in care se practica acest obicei, transmite corespondentul Mediafax.
Creatoarea populara Virginia Linul din Salva a declarat, ieri, ca traditia spune ca vopsitul oualor sa fie programat dupa-amiaza. Femeile, dupa ce au postit pana la pranz, pregatesc ouale, pe care le introduc in apa clocotita, in care se afla coji de ceapa rosie, aceasta fiind cea mai veche metoda de vopsire, pastrata timp de mai multe generatii. Nu lipsesc nici motivele decorative, pe care taranii le obtin prin lipirea pe oua a unor frunze de trifoi, talpa-gastii, papadii sau a unor crengute. Dupa ce ouale au fiert si au prins culoare, sunt scoase si puse in cosulete impodobite cu flori si iarba, pe care oamenii le asaza in ziua de Pasti pe masa festiva. In jurul lor, la Salva se tese un fel de armura din margele de diferite culori si motive.
"Fiecare dintre gospodine vrea sa aiba cele mai frumoase oua. Lucram cateodata zile intregi ca sa le impodobim. Eu am invatat obiceiul de la bunica mea care a vrut sa vada cum arata margelele de pe camasi pe oua. I-au iesit foarte frumoase si de atunci, in fiecare an, impodobim ouale cu margele si ne mandrim cu ele pentru ca sunt foarte frumoase", a spus Virginia Linul.
In seara de Inviere, taranii obisnuiesc sa pregateasca un cos special, cu oua rosii, pasca si slanina, care este dus la biserica pentru a fi sfintit de catre preot. Din aceste bucate mananca intreaga familie in prima zi de Pasti, fiind prima masa servita in fiecare casa dupa post.
In Vinerea Mare, sau Vinerea Seaca, in satele din Bistrita-Nasaud se vopsesc ouale de Pasti, pe Valea Salautei insa, la Salva, ouale sunt impodobite si cu margele, aceasta fiind singura loca