Sarbatoarea Pastelui este anul acesta intampinata de cea mai mare parte a romanilor cu sufletul in-negurat. In sudul tarii puhoaiele Dunarii au lasat mii de oameni fara bruma lor de avut. Mai mult ca anul trecut, cand torentele au navalit oarecum pe neasteptate, viiturile actuale au fost anuntate din vreme, iar dezastrul acuza autoritatile, de azi si de ieri, care n-au fost in stare de o strategie de aparare sustinuta financiar, cu responsabilitate si continuitate.
Pe langa sinistrati, alte milioane de oameni, secatuiti peste iarna de orice resurse si indatorati pana peste cap de cheltuielile pentru intretinerea locuintei, pentru utilitati si pentru hrana, aproape nu au ce pune pe masa de sarbatoare. Drama este si a bugetarilor cu venituri minime, dar mai cu seama a imensei majoritati a pensionarilor. Guvernul a facut mare tapaj cu o pomana de cateva sute de mii de lei, pe care, in nespusa-i marinimie de administrator de tara, o da pensionarilor de Paste. Iata insa ca date obtinute de la insusi Institutul National de Statistica si publicate de un cotidian central demonstreaza ca pomana acopera de fapt o hotie perpetuata in ultimii 16 ani de toate guvernarile.
In medie, un pensionar cotizeaza la Fondul de Pensii 32,5 ani, depunand aproape 1,3 miliarde de lei. Data fiind speranta de viata la romani, primesc pensie, in medie, 9,5 ani (367 milioane de lei). Raman statului, nerestituti deponentilor, aproape 890 milioane de lei. Din aceasta suma nu-i greu sa scapi celui pe care l-ai tot furat, printr-un sistem de pensii deliberat haotic, trei, patru sute de mii de lei. Gestiunea tarii continua sa fie un lung sir de inselaciuni, putine iesind la iveala.