Mii de credinciosi din judetele din vestul tarii, dar si romani din Ungaria au fost, in Vinerea Mare, la Manastirea Hodos-Bodrog din judetul Arad, pentru a se ruga si a parcurge Drumul Crucii, intr-o procesiune identica cu cea de la Ierusalim.
A devenit deja o traditie ca, in fiecare an, la aceasta data, lacasul de cult sa fie luat cu asalt de pelerinii din judetele Arad, Timis, Bihor, Hunedoara si Caras-Severin, dar si de romani ortodocsi stabiliti in Ungaria.
Documentele atesta faptul ca inca din anul 1177, la aceasta manastire se faceau pelerinaje, preotii si calugarii stand neincetat la dispozitia credinciosilor, in toata perioada Postului mare. Ceea ce este specific lacasului monahal este faptul ca in Vinerea Mare are loc procesiunea numita "Drumul Crucii", dupa modelul Patriarhiei Ierusalimului.
Pregatiri pentru marea sarbatoare a Invierii
Manastirea de la Hodos-Bodrog este unul dintre cele mai vizitate lacasuri de cult din Romania, credinciosi din toate colturile tarii venind aici sa participe la slujbe, dar mai ales sa praznuiasca Invierea Domnului. Curtea interioara a lacasului de cult a fost asaltata, inca de joi, de oameni care s-au dus pentru a ajuta la pregatirile pentru marea sarbatoare.
Randuielile pentru intampinarea credinciosilor au necesitat o munca sustinuta din partea celor aproape treizeci de calugari, pentru care manastirea este "casa in care vietuiesc impreuna cu Dumnezeu". Cu o zi inainte de Sfanta Inviere, calugarii s-au ocupat de ultimele detalii, dorind ca totul sa fie in perfecta ordine.
"Drumul Crucii" dupa modelul Ierusalimului
Cu ocazia sarbatorilor pascale, a devenit o traditie ca in Vinerea Mare sa se faca Procesiunea "Drumul Crucii" dupa modelul Patriarhiei Ortodoxe de la Ie