“Modificarea schimbarii” in privinta pragului de detinere nu a anulat decat partial efectul ordonantei de anul trecut In iulie-august 2005, investitorii au pus in pretul SIF-urilor efectele Ordonantei nr. 41/2005, care marea pragul de detinere de la 0,1% la 1% si nu pomenea nimic de actiunea concertata. Anul acesta, scaderea pe care a generat-o modificarea actului normativ a fost ceva mai modesta. Pretul actiunilor SIF-urilor a avut, in ultimul an, mai multe mom
“Modificarea schimbarii” in privinta pragului de detinere nu a anulat decat partial efectul ordonantei de anul trecut
In iulie-august 2005, investitorii au pus in pretul SIF-urilor efectele Ordonantei nr. 41/2005, care marea pragul de detinere de la 0,1% la 1% si nu pomenea nimic de actiunea concertata. Anul acesta, scaderea pe care a generat-o modificarea actului normativ a fost ceva mai modesta.
Pretul actiunilor SIF-urilor a avut, in ultimul an, mai multe momente in care a crescut sau a scazut brusc. De fiecare data, cauza evenimentului respectiv a fost exterioara, generata fie de decizii ale autoritatilor, fie de evolutia Bursei in ansamblu.
Anul 2005 a adus randamente de aproape 200% pentru unele dintre ele, si ca urmare a cresterii pragului de detinere la 1%. Intrebarea care se pune acum este daca ne putem astepta ca randamentul pe 2006 sa fie tras in jos cu cateva procente, prin introducerea prevederii referitoare la actiunile detinute prin interpusi.
Pe de o parte, aceasta prevedere elimina motivele care au urcat pretul anul trecut cu cateva mii de lei. Totusi, e foarte posibil ca starea de spirit a investitorilor, pozitiva in cazul SIF-urilor, sa urce din nou preturile, in ritm cu restul pietei, pana la niveluri de la inceputul anului. De altfel, efectele au inceput deja sa