In comuna Bistra (judetul Alba) ritualul slujbei de Inviere difera semnificativ fata de ceea ce se intampla in restul localitatilor. De zeci de ani, Invierea incepe duminica dimineata la ora 8.00, inainte de slujba din ziua de Pasti.
O diferenta la fel de importanta exista si in privinta slujbei de Prohod, care, in mod normal, se tine in noaptea de vineri spre sambata, incepand cu ora 12.00. La Bistra, Prohodul este slujit in seara Vinerii Mari, pana cel tarziu la ora 10.00.
Motivul diferentelor de slujire a celor doua evenimente este faptul ca in comuna din Muntii Apuseni exista in prezent o singura biserica, situata in centrul de comuna, la drumul national. Vin sa se inchine in ea, la fiecare sarbatoare importanta, peste o mie de oameni. Multi parcurg, pentru aceasta, drumuri lungi, de 20-25 kilometri, prin padure sau pe creste de munte.
Le-ar fi foarte greu sa faca asta in noaptea de vineri spre sambata, pentru Prohod, sa se intoarca apoi acasa si sa revina noaptea urmatoare, la Inviere.
Drept urmare, Prohodul e slujit in seara Vinerii Mari, iar slujba de Inviere incepe duminica dimineata. Atunci, oamenii vin, iau Pasti, se inchina spunand "Cristos a Inviat!" si participa, in continuare, la Liturghie.
Biserica ortodoxa din centrul comunei este cel mai mare lacas de cult din Muntii Apuseni, avand dimensiunile unei catedrale. Aceasta a fost construita pe temeliile altui lacas de cult, care s-a scufundat. Pana in anul 1947, biserica a apartinut cultului greco-catolic, dupa aceasta data fiind preluata de stat si data ortodocsilor.
In prezent, in doua sate ale comunei se afla in constructie inca doua biserici. In comuna Bistra (judetul Alba) ritualul slujbei de Inviere difera semnificativ fata de ceea ce se intampla in restul localit