(Foto: )
Flacarile tortelor sfarainde arunca jocuri de lumini si umbre pe fetele celor doi. Tinerii pasesc timid pe treptele daltuite in piatra ale odaii unde candva au rasunat pintenii cavalerilor transilvani. Cu teama parca, sa nu tulbure solemnitatea locului impovarat de istorie.
El, cu umerii asupriti de mantia grea din brocart, zdrelindu-si genunchii, umerii si coatele in corsetul de fier al grelei armuri, dar strangand mandru, barbateste, in palma, manerul spadei atarnand la sold.
Ea, fastacindu-se intre poalele lungi si multe ale rochiei, cu rasuflarea aspru stransa in corsetul cu multe fireturi, dar purtand semet pe crestet stralucitoare podoabe de regina. El, Fat-Frumos, ea, craiasa din poveste. Nu le vine sa creada ca, pret de cateva ore, ei sunt stapanii acestui loc. Rege si regina a cetatii, eroii propriei lor povesti.
Nu este nici fictiune, nici metafore aruncate-n vant. Sunt clipe pe care le vor trai, in curand, toti oradenii care vor vrea sa-si lege destinele intr-un cadru de exceptie.
Pentru ca oradenii au mai adaugat pe rabojul realizarilor indraznete inca o crestatura, cu care ies din nou in evidenta pe plan national. Casa de Casatorii, care-si va deschide portile incepand din primavara anului viitor in Cetatea Medievala a Oradiei, va fi unica in Romania.
"Cetatea Oradiei este locul care atesta existenta oradenilor", zice Marcel Bolos, director executiv al Directiei Patrimoniu din cadrul Primariei Oradea, initiatorului acestui inedit proiect. "Ani buni, in vechime, cetatea era un centru comercial, in care se faceau targuri. Era, de fapt, un talcioc.
Dar proiectele pe care le avem si cele pe care le vom avea pe viitor se vor combina foarte bine cu specificul ei istoric", completeaza directorul.
@N_