(Foto: )
Incondeierea sau impistritul oualor, cum se spune prin partea locului, e un obicei stravechi in traditia bihorenilor. In sud-vestul judetului, intr-o mica localitate de munteni, arta broderiilor pe oua este o traditie ancestrala, pastrata pana in prezent.
O traditie practicata de la tancii de-o schioapa, pana la cei ajunsi la varsta senectutii. Satenii din Dragoteni se mandresc ca sunt singurii din toata Tara Crisanei care, de Sfintele Sarbatori de Pasti, brodeaza ouale ca nimeni altii.
Oul, vazut ca un simbol primordial, samanta vietii, este, potrivit traditiei, vopsit si incondeiat in zilele de joi si de sambata din Saptamana Mare. Asa au celebrat satenii din Dragoteni Invierea Mantuitorului.
Indragostiti de impistritul oualor de Pasti, localnicii s-au adunat, in Vinerea Mare, in cadrul unui festival cum nu s-a mai vazut pe meleagurile bihorene. Fac asta deja de zece ani si sunt decisi sa nu lase uitarii obiceiurile sacre pe care le-au mostenit din strabuni.
Dealtfel, strabunii au stat aici alaturi de fii, nepoti si vizitatori, imbracati in costumele populare pe care chiar ei le-au lucrat. Artistii din Dragoteni au tinut sa imparta traditiile si spiritul Pastelui cu alti sateni.
S-au adunat in vatra satului si au aratat intregii lumi ca Pastele inseamna pentru ei ceva mai mult decat concediu si relaxare. Toti artistii s-au remarcat prin talent si pricepere. Cu chisita in mana au transformat fragilele oua in adevarate opere de arta, eterne valori traditionale ale bihorenilor.
Cand veni vremea concursului de incondeiat oua, toti iubitorii de arta din Dragoteni au stat cu ochii atintiti asupra mainilor unei femei, desi aceasta facuse doar o demonstratie artistica. Dorina Hamza, artist popular, este una dintre cele mai