In cazul in care Guvernul Romaniei va reusi sa dea in functiune toate cele 4 reactoare ale Centralei Nucleare de la Cernavoda, Romania ar putea deveni total independenta din punct de vedere energetic.
Acestea sunt conclucziile trase de presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare(CNCAN), Vilmos Zsombori in cadrul unei conferinte cu tema "Politica nationala de securitate nucleara"
"Cu reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, energia produsa in hidrocentrale si cea bazata pe carbune, am putea asigura independenta energetica a Romaniei", a declarat Zsombori.
Centrala nucleara de la Cernavoda a fost conceputa pentru a opera cinci reactoare cu o putere de 700 Mega-Watti fiecare insa pana in acest moment functioneaza numai unitatea 1 care asigura 10 procente din necesarul energetic al Roamaniei.
Al doilea reactor va intra in functiune la inceputul anului 2007, urmand ca Centrala de la Cernavoda sa-si mareasca productia pana la acoperirea a 18% din necesarul pietei.
La jumatatea lunii aprilie Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a propus Guvernului construirea simultana a reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, costurile estimate fiind de circa 2,2 miliarde de euro.
Pentru construirea celor doua reactoare nucleare se va constitui o societate comerciala mixta cu capital privat, iar realizarea lucrarilor se va intinde pe o perioada de pana la 76 de luni din momentul constituirii companiei de proiect.
Propunerea pe care o are in vedere MEC a fost identificata in cadrul studiului de fezabilitate derulat in acest sens, care a relevat drept varianta optima realizarea in paralel a celor doua unitati, atat din punct de vedere al investitiilor, cat si al rentabilitatii economice.
Una din problemele abordate astazi in cadrul conferintei de