Dupa numeroase dezbateri si controverse, statutul deputatilor si senatorilor va fi publicat zilele acestea in Monitorul Oficial. Desi a fost retrimis de doua ori in plenul celor doua Camere, o data de seful statului si a doua oara ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, sesizata tot de presedinte, proiectul legislativ nu a suferit mari schimbari fata de forma initiala. Parlamentarii vor avea pensii de pana la 80% din ultimul salariu in functie de numarul de mandate si indemnizatii pentru cei care nu sunt realesi.
Statutul prevede ca deputatii si senatorii care au detinut cel putin trei mandate vor primi pensie in cuantum calculat conform Legii statutului magistratilor, iar pentru cei cu doua sau cu un mandat, suma astfel calculata scade cu 20%, respectiv 40%. Cuantumul stabilit de Legea statutului magistratilor este de 80% din ultimul salariu brut, pentru vechime mai mare de 25 de ani, astfel ca parlamentarii cu trei mandate pot beneficia de pensie in cuantum de 80% din acest salariu, pentru cei cu doua sau cu un mandat, suma scazand la 60% si, respectiv, 40%. La indeplinirea conditiilor de pensionare, respectiv stagiul de cotizare si varsta de pensionare, parlamentarii vor opta pentru pensia calculata conform statutului magistratilor sau pentru cea conforma cu legea sistemului public de pensii.
Parlamentarii au adoptat, pe 5 aprilie, in sedinta comuna, modificarile cerute de Curtea Constitutionala, iar la sfarsitul saptamanii trecute, Traian Basescu a promulgat forma finala a statutului.
Dupa numeroase dezbateri si controverse, statutul deputatilor si senatorilor va fi publicat zilele acestea in Monitorul Oficial. Desi a fost retrimis de doua ori in plenul celor doua Camere, o data de seful statului si a doua oara ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, sesizata tot de presedinte, proiectul legislativ nu a suferit mari schimbari fata de