Efectele economice ale aderarii la UE nu i-au determinat pe maghiari sa opteze pentru alternativa conservatoare, protectionista reprezentata de fostul premier Viktor Orban. Ungaria a votat pragmatic pentru socialisti si aliatii lor liber-democrati, incredintandu-le tot acestora mandatul pentru continuarea modernizarii tarii.
Votul de duminica al maghiarilor este important nu numai pentru ca face diferenta in Europa central-rasariteana, unde noii integrati si-au sanctionat guvernele trimitandu-le in opozitie, ci pentru ca marcheaza o cotitura in politica Ungariei.
Nu atat victoria lui Ferenc Gyurcsany conteaza, cat infrangerea si previzibila izolare a lui Viktor Orban, liderul carismatic al maghiarilor de pretutindeni, cel ce s-ar fi asezat in sirul de regi "care pot depune marturie pentru Ungaria istorica".
Despre Orban se spunea, mai in gluma, mai in serios, ca a mutat coroana regelui sfant Stefan al Ungariei mari la parlament pentru a o proba in fiecare seara.
Fidesz a pierdut duminica pentru neadecvarea mesajelor sale politice nationalist-religioase la asteptarile unui electorat in transformare. Avertismentul asupra pericolului distrugerii natiunii maghiare nu mai putea avea impact, de exemplu, asupra populatiei budapestane sofisticate si progresiste.
Orban a platit si pentru cea mai semnificativa greseala strategica din ultimii patru ani, ambitia de a coloniza dreapta spectrului politic. Incercarea de a distruge Forumul Democratic MDF, asa cum a mai facut-o in trecut si cu alte partide, l-a costat un aliat in campania electorala si un partener pentru guvernare.
Filosoful maghiar Istvan Bibo avertiza, in "Mizeria statelor mici est-europene", ca decisiva pentru viitoarea dezvoltare democratica a Ungariei va fi depasirea complexului Trianon.
Alegerea premierului preocupat de soarta Ung