(Foto: )
Peste 1.000 de credinciosi din localitatile de la poalele Muntilor Retezat au luat lumina sfanta a invierii la cel mai vechi lacas monahal ortodox din Romania, Manastirea Colt. Cu toate ca platoul din fata bisericii de piatra, vechi de aproape 700 de ani, s-a dovedit neincapator, au lipsit totusi "inaltele fete politicesti" care erau prezente la manastire in alti ani.
Credinciosii nu au putut asculta in prima parte a slujbei decat baraielile statiei de amplificare, care s-a incapatanat sa nu functioneze. Dupa ce participantii Inviere au facut inconjurul bisericii, preotii au mutat slujba in aer liber in asa fel incat toata lumea sa poata participa si asculta liturghia.
In urmatoarele trei zile, in localitatile din Tara Hategului, oamenii isi vor manifesta bucuria Invierii prin obiceiuri stravechi pastrate, multe dintre ele, din perioada precrestina.
Pe drumul ce duce de la localitatea hunedoreana Rau de Mori spre Rausor, una dintre portile de intrare in Parcul National Retezat, se afla ruinele cetatii Colt, si manastirea cu acelasi nume. Fortareata, "cocotata" in varful unei stanci ce strajuieste drumul si biserica de piatra, l-au inspirat pe Jules Verne sa scrie romanul "Castelul din Carpati".
Pelerinaj la Colt
Coloana de masini parcate se intindea, sambata noaptea, pe aproximativ trei kilometri intr-o parte si alta a drumului ce duce la manastirea Colt.
Sub un cer plin de stele, chiar daca meteorologii au prognozat ploi, sute de credinciosi din Tara Hategului, dar si din alte localitati mai indepartate ale judetului Hunedoara sau chiar din alte zone au venit in pelerinaj la micutul lacas de cult din Retezat.
"Vin aici de cinci ani, locul acesta are ceva aparte, parca aici te simti mai aproape