Din propaganda nazista, romanii stiau ca soldatii sovietici erau trimisii Satanei pe pamant. Dupa ce Romania a intors armele impotriva hitlerismului si s-a aliat cu Uniunea Sovietica, a inceput elogierea soldatului sovietic. La 30 august 1944 multimea a primit cu entuziasm trupele "rosii" ajunse in Bucuresti.
Bun venit Armatei Rosii!
Lovitura de stat de la 23 august 1944 a provocat semnificative schimbari atat pe scena politica a tarii, cat si pe front. Inca din noaptea de 23 spre 24 august, in urma arestarii conducatorului statului - maresalul Ion Antonescu - si a intoarcerii armelor impotriva Germaniei, soldatii romani au primit ordin sa opreasca lupta impotriva trupelor sovietice, pana atunci inamice. Devenita peste noapte - si fara stirea ei - aliatul Romaniei in batalia contra hitlerismului, Armata Rosie a fost instiintata cu o intarziere de trei zile de ordinul de a-i primi alaturi pe romanii care le fusesera, impreuna cu germanii, dusmani. Drept urmare, in cele trei zile, circa 160.000 de romani au fost luati prizonieri de catre sovietici.
SCHIMB DE ALIATI. Obligate sa se retraga, trupele germane au inceput sa paraseasca teritoriul Romaniei, deschizand calea noului "aliat" - armata sovietica, aflata in ofensiva spre Berlin. In acele timpuri, insa, actiunea prin care sovieticii au patruns in Romania si au ocupat marea majoritate a teritoriului a fost prezentata, din ratiuni politice, ca operatiune de "eliberare". Presa vremii urmarea cu fervoare inaintarea trupelor sovietice spre capitala Romaniei. Ziarul Timpul, sub directoratul omului politic si diplomatului Grigore Gafencu, preluand o stire din oficiosul armatei sovietice - "Steaua Rosie" - , titra la 28 august 1944: "Drumul spre Bucuresti este deschis, inaintea noastra (a rusilor - n.n.) nu se mai afla decat o armata in deruta, care trebuie curatata." Conform aceleiasi surse, rusii inainta