Principalul comitet responsabil cu strategia Fondului Monetar International si-a incheiat duminica reuniunea de primavara, de la Washington, cu acceptarea unui plan ce confera tarilor in dezvoltare un cuvant mai greu in deciziile organizatiei. Agentiile americane de presa au relevat ca aceasta a fost practic tema care a dominat dezbaterile reuniunii, dar nu au lipsit din fruntea agendei nici chestiunile legate de spirala alarmanta a pretului la titei si marile dezechilibre existente in schimburile comerciale mondiale, cu precadere cele cu China.
"Este necesara salvarea eficientei si credibilitatii Fondului Monetar International", s-a subliniat in documentul prezentat la deschiderea reuniunii de catre executivul Fondului. Creat in 1944 pentru a se evita erorile comise in perioada dintre cele doua razboaie mondiale (devalorizari, protectionisme), care au dus la recesiune, FMI este acum constrans sa se adapteze la noile date ale economiei mondiale. Iar aceasta, sublinia ieri "Le Monde", de teama sa nu cada in desuetudine, intr-un moment in care tarile in dezvoltare au mai putina nevoie de creditele sale, ca urmare a puternicei cresteri economice mondiale. Este bine cunoscut faptul ca FMI este acum tinta multor critici din partea adversarilor globalizarii si liberalizarii economice, precum si a tarilor sarace, care spun ca influenta tarilor bogate este prea dominanta in cadrul FMI.
Seful FMI, spaniolul Rodrigo Rato, a anuntat ca la reuniunea FMI din septembrie, de la Singapore, va fi elaborat un nou sistem de votare, care sa acorde tarilor in dezvoltare mai multa pondere in luarea deciziilor.
Reforma vizeaza si o extindere a sferei competentelor FMI
Oficialitatile Fondului au declarat ca vor fi abordate si alte reforme, inclusiv masuri care sa confere FMI o responsabilitate mai mare in prevenirea crizelor.
Economia mondiala cr