Controversata asociatie „Prioratul Ordinului Cavalerilor de Malta" a fost dizolvata, de curand, prin hotarare judecatoreasca. „Priorul" Ionel Bara si „cavalerii" sai au ramas datori statului roman cu peste un miliard si jumatate de lei vechi. Implicarea „cavalerilor" in „Afacerea Jimbolia" este de netagaduit, dar urmele sunt sterse cu grija
Pacaleala „malteza"
Ionel Bara este un personaj controversat. Alaturi de mai multi ofiteri ai serviciilor secrete si mafioti italieni, el a stat in centrul imensului scandal privind contrabanda cu produse petroliere catre Jugoslavia, in urma caruia Romania a fost acuzata de incalcarea embargoului international impus acestei tari.
Dar Bara s-a mai dat in stamba si cu alte afaceri scandaloase. Ca de pilda cu cea a „fabricarii" unor falsi „cavaleri de Malta". Sub o astfel de „acoperire" au venit in Romania doi italieni unsi cu toate alifiile, Angelo Lonardoni si Caiumi Serafimo.
Impreuna cu „priorul de Oradea" Ionel Bara, fost ofiter de armata, membru al Ordinului „Arnaldo Petrucci", cei doi erau, in realitate, fosti membri ai temutei organizatii „P2" (Propaganda Due), condusa de faimosul mafiot Licio Gelli si au fost implicati, alaturi de Bara, in traficul cu produse petroliere catre fosta Jugoslavie.
Fost membru al guvernului Republicii de la Salo (ultimul guvern mussolinian), Licio Gelli a emigrat dupa razboi in Argentina, unde s-a bucurat de protectia dictatorului Juan Peron. Acolo a fost descoperit de serviciile secrete sovietice, care l-au santajat cu denuntarea sa ca si criminal de razboi.
Gelli a acceptat sa lucreze pentru Moscova ca sa-si salveze pielea. Dupa 1966, cand a preluat conducerea organizatiei „Propagan