In satele cu etnici ucrainieni exista obiceiul ca in a doua zi de Pasti sa fie sfintite preparatele gatite din faina si grau, iar in localitatile unde stau romani, flacaii merg sa ude fetele de maritat. Astfel, in satele Ruscova, Repedea, Poienile de sub Munte, Bistra si Rona de Jos, localitati unde traiesc etnici ucraineni, s-a pastrat obiceiul ca in a doua zi de Pasti, familiile sa duca la sfintit preparatele din grau gatite la cuptor. In prima zi de Pasti se sfinteste drobul de miel, vinul, sarea si painea ce va fi pusa pe masa in aceeasi zi. A doua zi, preotul sfinteste cozonacii, prajiturile si alte bunuri. "Batranii satului povestesc ca e o traditie veche de 200 de ani. Pana acum 30 ani, bucatele se sfinteau la bisericuta de lemn si aceea veche mai bine de 400 de ani, dar acum oamenii aduc pasca in biserica sau de vreme buna sfintirea se face afara. Bucatele din grau, indeosebi painea si cozo-nacii, se pregatesc la cuptorul cu lemne ce mai poate fi intalnit in multe gospodarii", spune Ioan Cauni, din Poienile de sub Munte. In satele unde locuiesc romanii exista obiceiul ca a doua zi de Pasti, dupa Liturghie, feciorii sa ude fetele cu parfum. Traditia a fost imprumutata de la unguri si se bucura de apreciere si acum. Desi in perioada interbelica, fetele erau udate cu apa, moda s-a schimbat in timp si s-a trecut la parfum. "Acest obicei se practica in toate satele din Maramures, Satu Mare si Salaj, dar cu precadere in Transilvania. E greu de asezat in timp acest obicei, dar se pare ca a fost adus din Ungaria in timpul dominatiei austro-ungare. Traditia s-a conservat s-au fost adaptata ulterior. Udatul fetele e un bun prilej de divertisment pentru tineri, iar pentru adulti e un motiv de petrecere pana tarziu in noapte", a spus etnologul Pamfil Biltiu. In comuna Ocna Sugatag exista obiceiul ca in a treia zi de Pasti femeile sa mearga la udat. Se spune ca e bine