(Foto: )
Traiul greu sau prejudecatile societatii imping tot mai multe mame sa isi abandoneze copiii imediat dupa nastere, la portile caselor de copii sau ale maternitatilor.
Ca si cum un rau nu ar fi destul, copiii abandonati nu au nici acte de identitate, ceea ce smpiedica recunoasterea lor de catre statul roman si acordarea drepturilor care li se cuvin.
In urma cu o saptamana, la Bucuresti a avut loc o intalnire a reprezentantilor Inspectoratului General al Politiei Romane, ai Ministerului Sanatatii, ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si ai Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC).
Scopul intalnirii a fost reglementarea legislatiei cu privire la copiii abandonati care nu beneficiaza de servicii medicale gratuite, cum ar fi vaccinurile obligatorii, intrucat nu au alocat un cod numeric personal. Institutul National pentru Evidenta Persoanelor conditioneaza obtinerea unui CNP de catre atribuirea unui nume.
Pentru aceasta, este nevoie de anumite reglementari in Legea 272/2004, privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
In cazul unui copil abandonat, procedura este urmatoarea& unitatea medicala unde s-a produs nasterea are obligatia de a sesiza DGASPC si Politia in termen de 24 de ore de la disparitia mamei.
In maximum cinci zile de la sesizare se intocmeste un proces verbal de constatare a parasirii copilului, in baza caruia DGASPC va stabili masura plasamentului in regim de urgenta. In termen de 30 de zile de la intocmirea procesului verbal, Politia va realiza demersurile pentru identificarea mamei.
In situatia in care acest lucru nu este posibil, DGASPC transmite primariei, in raza careia s-a produs nasterea, documentatia copilului. Primaria