Desi conditioneaza plata daunelor generate de calamitati de existenta asigurarii, statul e singurul platitor in caz de necaz. Societatile de asigurari beneficiaza de o piata mai mare, dar nu-si asuma niciun risc.
Nu exista forta financiara, spun reprezentantii asiguratorilor, in plus, catastrofele nu se asigura niciunde in lume. Conditionarea are la noi si un efect de stimulare a pietei, dar si un efect de constientizare a fermierilor in fata riscurilor. Piata asigurarilor agricole este redusa in Romania.
Desi la Comisia de supraveghere a asigurarilor nu exista o evidenta separata a asigurarilor agricole, daunele platite pentru agricultura sunt evidentiate la un loc cu cele platite pentru proprietati.
In opinia lui Paul Mitroi, director general al Directiei de reglementari din cadrul CSA, piata asigurarilor agricole se situeaza la circa 5–6 milioane euro – ca volum al primelor subscrise – intr-un volum al pietei asigurarilor de 1,228 miliarde euro in 2005. Asigurarile agricole cresc insa intr-un ritm mai rapid decat cel al pietei in ansamblu.
"In 2005, volumul primelor subscrise a crescut cu peste 40%, crestere care se incadreaza in trendul general de crestere a pietei, dar este peste media de crestere a pietei de 10-15%", explica Paul Mitroi.
Factorii determinanti sunt evenimentele meteo, in care sunt implicati din ce in ce mai multi fermieri, creditele, programul SAPARD – care cer asigurare -, dar mai ales consolidarea proprietatilor.
"Agregarea proprietatilor da posibilitatea oamenilor ca la recolte din ce in ce mai mari sa fie constienti si de riscuri; fac investitii, cumpara utilaje, construiesc depozite si clar vor sa protejeze aceste investitii", explica reprezentantul asiguratorilor.
Prima de asigurare, subventionata 50% de stat
Din vara anului 2005, prima de asigurare este