calamitate solicitări în vederea acordării de certificate de forţă majoră, documente pe care sunt nevoite să le folosească în cazurile în care nu-şi pot onora contractele comerciale din calamitate solicitări în vederea acordării de certificate de forţă majoră, documente pe care sunt nevoite să le folosească în cazurile în care nu-şi pot onora contractele comerciale din cauza inundaţiilor.
Unele societăţi au liniile ferate uzinale ori halele de producţie inundate, altele nu pot pune în funcţiune diverse utilaje, ca să nu mai vorbim de firmele cu profil agricol, ale căror investiţii sunt compromise din cauza inundării terenurilor cultivate. "Acestor probleme li se adaugă faptul că mulţi dintre angajaţii unităţilor economice nu mai pot veni la serviciu, având propriile case şi gospodării acoperite de ape", spune vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Timişoara, Radu Nicosevici.
Santierele navale, cele mai puternic afectate
Aproape toate şantierele navale de pe Dunăre se află în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea, pentru că utilajele şi echipamentele din dotare nu mai pot fi folosite la întreaga capacitate. În consecinţă, constructorii de nave au depus la Camerele de Comerţ documentaţiile necesare pentru obţinerea certificatelor de forţă majoră - indispensabile în momentul în care, din cauza situaţiei astfel create, vor fi nevoite să invoce forţa majoră prevăzută expres în contractele lor comerciale.
Pe lângă marile şantiere - Olteniţa sau Orşova - au mai solicitat astfel de certificate şi constructorii particulari de yahturi şi nave de agrement, a căror producţie se exportă aproape în totalitate, ne-au declarat oficialii Camerelor de Comerţ din judeţele riverane Dunării. Ei efectuează evaluări "din mers" ale pagubelor, în aceste zile, estimând - deocamdată, provizoriu - că la nivelul firmelor care vor invoca forţa m