Potrivit unui studiu al companiei de consultanta Neoit, tara noastra este o destinatie offshore atractiva pentru cei ce pariaza pe piata serviciilor
Cea mai noua frontiera a globalizarii serviciilor este data de patru tari din Europa de Sud-Est, adica Slovenia, Romania, Bulgaria si Croatia, afirma un studiu al Neoit. Studiul analizeaza aceste patru destinatii din punctul de vedere al atractivitatii lor ca natiuni offshore, Neoit fiind o firma de consultanta in privinta globalizarii serviciilor.
Ca offshore, Slovenia este cea mai pregatita tara din regiune, avand o infrastructura excelenta si un climat de afaceri propice, afirma sursa citata. Dar numarul redus de muncitori si salariile mari sugereaza ca este dificil ca outsourcing-ul sloven sa creasca.
Romania are cateva avantaje, inclusiv o mana de lucru calificata la un pret competitiv si un cost redus al demararii unei afaceri. Dar infrastructura tarii si climatul de afaceri au nevoie de imbunatatiri.
Bulgaria are destula mana de lucru si cea mai mica medie salariala din Europa de Sud-Est, ceea ce o face atractiva pentru afaceri offshore ce necesita multi muncitori. Dar maturitatea furnizorilor este una scazuta iar infrastructura si climatul de afaceri au nevoie de imbunatatiri.
Croatia este cea mai putin pregatita tara ca destinatie offshore, cu mana de lucru putina, platita cu salarii mari. De asemenea, furnizarea de servicii nu a ajuns la maturitate si climatul de afaceri nu este favorabil.
Cost scazut al deschiderii si operarii afacerii
Romania este pe locul doi in regiune din punct de vedere ale Indexului privind gradul de deschidere ca destinatie offshore. Indexul cuprinde beneficiile financiare (costul stabilirii unei afaceri si costul operarii), maturitatea climatului de afaceri (usurinta deschiderii afacerii, usurinta operarii si