Dupa instalarea, din ordinul Moscovei, a Guvernului prosovietic condus de Petru Groza, sistemul de organizare al Armatei Rosii a fost copiat in Armata Romana si aplicat cu concursul ministrului de Razboi, general Constantin Vasiliu-Rascanu. Comunizarea si sovietizarea armatei pare sa fi trecut neobservate de politicienii epocii.
Dupa intrarea trupelor "rosii" in Romania, stationarea si neregulile comise de soldatii lor au constituit o problema si pentru comunistii autohtoni, ca principali sustinatori ai intereselor sovieticilor.
MUNCI DE LAMURIRE. La doar o luna dupa iesirea din ilegalitate, PCR parea "framantat" mai mult de imaginea proasta a Armatei Rosii in randurile populatiei decat de propria imagine. Intr-o sedinta a activului de partid (23-24 septembrie 1944), liderii PCR au analizat situatia, prilej cu care au inceput sa "curga" propunerile de remediere a situatiei. Bunaoara, Gheorghe Apostol a declarat: "Se face propaganda deschisa impotriva Uniunii Sovietice, impotriva Armatei Rosii, sunt injurati soldatii rosii, se face propaganda surda impotriva BND, impotriva partidului nostru. De aceea cred ca atat partidul nostru, cat si organizatiile de masa sa inceapa o munca de lamurire a maselor". La randul sau, Alexandru Draghici era de acord ca respectarea prevederilor Conventiei de Armistitiu "pretinde din partea noastra o atitudine fara echivoc". Dej a atins punctul sensibil, vorbind despre zvonurile lansate de "manisti si bratienisti", cum ca prezenta Armatei Rosii in tara era strans legata de activitatea Partidului: "Noi trebuie sa impiedicam sa se faca aceasta legatura, dar nu inseamna ca nu trebuie sa ne manifestam dragostea si sa popularizam Armata Rosie si prima divizie cu adevarat a poporului roman, «Tudor Vladimirescu»".
"PANDURII ROSII". Alaturi de trupele Armatei Rosii, la 31 august 1944 au intrat in Bucuresti si "pandurii" din Div