Eurostat, institutul comunitar de statistica, a dat publicitatii cifrele oficiale referitoare la situatia deficitelor bugetare si a datoriilor publice ale celor 12 state membre ale zonei euro. In 2005, reiese din statistica amintita, deficitele bugetare au reprezentat 2,4 la suta din Produsul Intern Brut (PIB) global al "celor 12". Dupa cum se vede, a avut loc o diminuare a deficitului fata de anul 2004, cand a fost de 2,8 la suta din PIB-ul global.
Potrivit Eurostat, sapte din tarile zonei euro, intre care Franta si Germania, au inregistrat o imbunatatire a situatiei lor bugetare. Astfel, deficitul Frantei a ajuns anul trecut la 2,9 la suta din PIB, fata de 3,7 la suta in anul precedent. Eurostat considera o adevarata performanta evolutia Frantei in acest domeniu, avand in vedere ca din anul 2002, deficitul sau bugetar a fost in permanenta superior limtei de 3 la suta din PIB, stabilita de Pactul de Stabilitate si dezvoltare. In 2005, releva statisticile Eurostat, patru tari - Germania, Grecia, Portugalia si Italia - au fost in situatia de a inregistra deficite bugetare excesive fata de 2004. Grecia de pilda, are in mod constant, din anul 2000, un deficit bugetar superior cotei de 3 la suta din PIB (4,5 la suta in 2005), motiv pentru care este pasibila de sanctiuni financiare, dat fiind ca si anul acesta este prognozata de asemenea o depasire a cotei europene. Un "elev" codas a fost in 2005 si Portugalia, cu un deficit bugetar de 6 la suta din PIB, urmata de Italia, cu 4,1 la suta.
Ungaria a atins deficitul "record" de 6,1%
Potrivit Eurostat, Ungaria a fost tara membra a UE cu cel mai mare deficit bugetar in 2005, de 6,1 la suta din PIB, ceea ce, reaminteste Reuters, i-a creat mari dificultati premierului Ferenc Gyurcsany in recenta sa campanie electorala. Pe ultima suta de metri, inaintea celui de-al doilea tur de scrutin, el si-a r