BARUL CASEI Primavara. Soare nou, iarba proaspata, lalele si narcise plapande - toate sunt o mare bucurie pentru ochi. Si in toata aceasta desfatare sufleteasca apare Raceala, ca ecou al indepartatei ierni care nici in martie nu ne-a dat pace. Ne incuiem in casa si incepe medicatia. Pentru ca aceasta poveste sa nu fie despre dumneavoastra, trebuie sa aplicati urmatoarea reteta: consumati citrice, citrice si inca niste⦠citrice.
Cand va plictisiti, treceti pe limonada si oranjada, cele mai potrivite bauturi pentru luna mai, fiind racoritoare, energizante, dar, mai presus de toate, contin forta primaverii, dusmanul racelii - vitamina C.
ORIGINI. Pana a deveni o sursa de vitamine, arbustul de lamai era folosit ca planta decorativa in gradinile islamice. Cu timpul au fost descoperite calitatile fructului galben si de atunci nu a mai contat aspectul pomului. Bautura din lamaie a aparut in Evul Mediu. Se considera ca limonada este o bautura egipteana. Inca din secolul al XIV-lea egiptenii preparau o bautura aromata care continea menta, piper negru, orz fermentat si frunze de lamai. Aceasta bautura, numita kashkab, a stat la originea limonadei de astazi. In secolul al XVII-lea, in Franta, a fost inventata si bautura cu lamaie asa cum o cunoastem in prezent: apa minerala, miere si suc de lamaie.
Oranjada a fost preparata respectand reteta limonadei, de aceea nu are o istorie proprie. Cert este ca bauturile din citrice erau folosite pentru prevenirea scorbutului. Dupa ce a trecut amenintarea bolii care se manifesta prin hipovitaminoza, populatia a continuat sa bea limonada si oranjada pentru gustul placut al acestor bauturi. In ultima vreme am uitat ca citricele pot fi un bun ingredient pentru racoritoarele preparate acasa, cu scortisoara, ginseng, menta si miere. Pentru reinvierea frumoasei traditii si mai ales pentru a o scoate definitiv pe Coana Raceala