Valoarea companiei austriece a crescut cu peste 4 miliarde de euro după preluarea din România Analistul economic german Wilfried Lang analizează într-un interviu acordat exclusiv ziarului Adevărul privatizarea Petrom şi marile greşeli din economia românească.
OMV şi-a scos investiţia în doi ani - Dle Lang, în decembrie trecut am citit un articol al dvs. privitor la rezultatele pozitive obţinute de OMV în urma privatizării cu un an înainte a companiei Petrom. Cum aţi ajuns la acele concluzii? - Într-un comunicat de presă, OMV arăta atunci că doar pentru prima jumătate a anului 2005 a realizat un câştig net de 693 milioane de euro. Comparând această sumă cu realizările anilor trecuţi, am constatat că două treimi din actualul câştig al OMV au fost realizate în urma achiziţiei anul trecut a companiei Petrom. Cu alte cuvinte, în aceste condiţii, OMV îşi va scoate, în doar doi ani şi ceva, suma investită pentru achiziţionarea a 51% din Petrom.
Statul, păcălit si la taxe - Cum s-a ajuns aici? - Foarte simplu. Pe când alte societăţi petroliere plătesc statului cu pricina redevenţe între 45-65%, în mod excepţional chiar 80% (Libia), România nu va primi decât între 3 şi 13% din valoarea producţiei. Deci, în medie, circa 8% şi asta pentru cel puţin 10 ani, clauză fermă în contractul încheiat. În termeni sportivi, s-ar putea spune 2:0 pentru OMV. Astfel, prin achiziţia a 51% din Petrom, OMV a ajuns dintr-o companie relativ mică, cu rezerve de 0,4 miliarde barili în 2003 (1 baril=159 litri), într-o societate respectabilă cu rezerve de 1,4 miliarde barili boe/d (echivalenţă petrol-gaz metan). În aceste condiţii, noul concern OMV triplându-şi rezervele, per global. Tot aşa, OMV a ajuns de la o cifră de afaceri de aproximativ 8 miliarde de euro în 2003 la 10 miliarde de euro în 2004, Petrom contribuind cu circa 2 miliarde euro la această sumă. Con