Pentru prevenirea altor inundatii, guvernul ia in calcul si aceasta varianta.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a sustinut ieri, la finalul reuniunii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, ca zonele alocate agriculturii in anii ‘60-’70 trebuie redate circuitului natural al Dunarii. Si asta pentru a evita producerea de noi inundatii catastrofale.
Potrivit lui Tariceanu, revarsarea apelor din acest an este determinata de lucrarile de indiguire a fluviului si de desecarea unor suprafete de teren in perioada comunista, pentru a le reda agriculturii. "Platim pentru lucrarile facute in perioada de agricultura intensiva si trebuie sa reconsideram acele lucrari", a declarat prim-ministrul.
In ceea ce priveste viitorul oamenilor ramasi fara locuinte, lucrurile sunt inca neclare. Tariceanu a declarat ca, deocamdata, nu exista nicio evaluare a pagubelor, nicio decizie guvernamentala referitoare la posibilitatea refacerii caselor distruse.
Noi inundari controlate
Chiar daca debitul Dunarii scade, iar pana vineri nu se anunta ploi serioase, riscul producerii unor noi inundatii nu a trecut. Si asta deoarece presiunea exercitata de fluviu asupra digurilor nu va scadea semnificativ. Ieri, autoritatile au luat in calcul posibilitatea inundarii controlate a unei noi zone de aproximativ 8.000-10.000 de hectare: incinta III a Baltii Ialomita.
Premierul a sustinut ca, prin aceasta masura, autoritatile incearca sa evite inundarea caii ferate si a autostrazii dintre Fetesti si Cernavoda. Tariceanu a afirmat ca in acest moment sunt 11 puncte unde apa depaseste digul din Balta Ialomitei si exista riscul ca aceste deversari sa subrezeasca bariera de protectie si sa conduca la prabusirea acesteia.
11 persoane salvate cu elicopterul
In tot acest timp, jandarmii si politistii se lupta sa-i salveze pe localnicii din comunele doljene ac