Politicieni, sefi ai Politiei Romane sau capi ai lumii interlope au devenit, de mai multi ani, vecini pe malul Dunarii, in sectorul dintre Bazias si Orsova (judetul Caras-Severin). Multi dintre ei si-au construit aici veritabile conace, denumite de localnici "vikendite" - case de vacanta folosite la sfarsit de saptamana.
Pamantul pe care au fost cladite multe din constructiile ilegale afectate acum de viitura de pe Dunare a fost furat fluviului, la adapostul noptii, de fiecare data cand au scazut apele, fie din cauze naturale, fie din cea a deversarii controlate din lacul de acumulare de la Portile de Fier.
S-a construit in zona chiar si inainte de cresterea Dunarii, in ciuda faptului ca, din anul 2004, prin intermediul unei legi speciale, intreaga zona a Clisurii Dunarii - de la Bazias pana la Orsova - a fost inclusa in Rezervatia Naturala "Portile de Fier". Intre administratiile locale si cea a rezervatiei exista dispute de la intrarea in vigoare a legii.
In timp ce primarii au acuzat faptul ca nu le-a cerut nimeni acordul pentru ca terenul localitatilor sa fie inclus in rezervatie si ca legea blocheaza orice sansa de dezvoltare a turismului in zona, administratorii rezervatiei i-au acuzat, la randul lor, pe edili ca au incurajat chiar si tacit constructiile ilegale de pe malul romanesc al Dunarii.
Proprietate fara impozit
Initial, proprietarii terenurilor de pe malul Dunarii au fost localnicii. Cand s-a construit hidrocentrala de la Portile de Fier, unora dintre acestia li s-au platit despagubiri simbolice. Altii urmeaza sa fie despagubiti abia acum, prin actiuni la Fondul "Proprietatea".
Este, spre exemplu, cazul a 60 de hectare de teren care au apartinut locuitorilor comunei Sichevita, amplasate pe fundul lacului de acumulare.