Sute de gospodarii din judetul Neamt vor intra in Uniunea Europeana fara sa beneficieze de energie electrica, apa curenta si canalizare.
In conditiile in care executivul a promis ca toti romanii vor beneficia pana la sfarsitul anului de electricitate, mii de locuitori ai judetului Neamt asteapta integrarea fara a avea curent electric in gospodarii. Si fara apa curenta, canalizare sau gaz metan.
"Sunt foarte multi care nu au bani"
In Neamt nu mai exista localitati lipsite total de electricitate. Cu toate acestea, sunt numeroase gospodariile in care opaitul este la putere. In cele mai multe dintre cazuri este vorba despre catune sau sate izolate, dar sunt si locuinte situate in mediul urban.
In acest moment, in judetul Neamt figureaza 208 gospodarii care nu beneficiaza de energie electrica, dintre care 170 in mediul rural. Realitatea este insa alta. Sute de case au fost construite fara autorizatie si nu figureaza pe listele primariilor pentru bransare, iar alti locuitori nu au posibilitati materiale pentru a beneficia de aceasta utilitate.
"O statistica a locuintelor fara aceasta utilitate este foarte greu de facut. Omul vine si cere aviz de la noi, afla costurile aproximative si decide cand face lucrarea. Dar sunt foarte multi care nu au aceasta posibilitate, chiar daca si-au ridicat o casa.
Un bransament simplu costa circa 4 milioane de lei, iar daca trebuie montati sa zicem doi stalpi, cu cabluri si manopera se mai adauga circa 18-20 de milioane", a declarat Lucian Luca, purtatorul de cuvant al E-On Moldova, distribuitorul de energie electrica din zona.
Peste 9.000 de case, fara curent electric
In ultimii doi ani s-au efectuat lucrari de extindere a retelei electrice la 266 de gospodarii din Neamt, lucrari care au costat 26,5 miliarde de lei. Majoritatea locuintelor fara curent sunt situate in localitatile montane ale ju