(Foto: )
Potrivit memorandumului aprobat de Executiv, romanii vor fi obligati sa-si asigure locuintele incepand de anul viitor. Pentru o prima de 20 de euro pe an, proprietarii au garantata suma maxima de despagubire de 20.000 de euro, in caz de cutremure, inundatii sau alunecari de teren.
Cluj-Napoca este un oras in care riscurile unor calamitati cum sunt inundatiile sau cutremurile sunt mici, insa alunecarile de teren au fost frecvente in zona Dealului Cetatuii si strazilor Dragalina, Eremia Grigorescu si Uliului.
Claudia Banu, inspector de asigurari la ARDAF, arata ca singurele imobile carora le este perceputa o cota suplimentara de asigurare, fiind considerate ca avand un risc mai ridicat, sunt cabanele si casele din zonele periferice orasului, situate in zone predispuse la inundatii.
Riscul a fost confirmat si in vara anului trecut, prin inundarea comunelor Baisoara, Valea Ierii, Iara, Moldovenesti, Tureni si Ciurila, ca urmare a ploilor abundente.
In urma inundatiilor din 2005, in zona Clujului au fost inregistrate si alunecari de teren, mai exact in comunele Floresti, Muntele Baisorii si Maguri Racatau.
Asigurarea obligatorie a locuintelor ar aduce un venit anual societatilor de asigurare din Cluj de aproape 6 milioane euro, avand in vedere ca judetul are un fond de aproximativ 290.000 de locuinte.
20.000 de euro, o suma prea mica
Valoarea medie a locuintelor clujenilor este situata in jurul sumei de 50.000 de euro, ceea ce face insuficienta suma de despagubire provenita din asigurarea obligatorie, 20.000 de euro. De aceea, analistii imobiliari locali arata necesitatea evaluarii individuale pentru stabilirea valorii asigurate, respectiv a cotei de asigurare.
In opinia presed