Presedintele Consiliului de Administratie al Cooperativei de Credit "Aurora" din Timisoara, Otilia Bitu, a fost condamnata la 10 ani de inchisoare, dupa ce Curtea de Apel a admis actiunea declarata impotriva sentintei primei instante. Aceasta a fost deferita Justitiei pentru escrocherii si falsuri, fapte pentru care Tribunalul Timis a condamnat-o la 13 ani de puscarie. Sentinta a fost atacata cu apel, iar pedeapsa i-a fost redusa cu trei ani.
Afacerea "Aurora" este una dintre cele mai controversate "tepe" postdecembriste din Banat.
Considerata drept o unitate bancara de tip "fantoma", "Aurora" a inscris o adevarata performanta in peisajul economic timisean: timp de trei ani, aceasta a functionat nestingherit, in centrul orasului de pe Bega, la un pas de Parchet, fara ca cineva sa se sinchiseasca de faptul ca unitatea nu detinea nici un fel de autorizatie din partea BNR, asa cum cereau normele legale.
"Banca-fantoma" a intrat in vizorul anchetatorilor abia in 2004, iar in momentul in care ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ au luat-o la intrebari pe presedinta unitatii, aceasta s-a aratat nedumerita de solicitarea oamenilor legii privind autorizatia de functionare.
Nici nu este de mirare, in conditiile in care 1997 si 1998 au fost anii cand in Romania au aparut asa-numitele banci populare, care au fructificat scaparile legislative, prin incalcarea principiilor cooperatiste si, totodata, prin eludarea pragului de capital social prevazut pentru institutiile bancare comerciale.
Pe acest fond al unei legislatii ambigue si intr-o permanenta schimbare, a "rasarit" in peisajul timisorean si Cooperativa de Credit "Aurora", dupa o alta teapa de proportii numita Cooperativa de Credit Banca Populara "Ardealul si Banatul", infiintata in 200