La 20 de ani de la catastrofa din URSS, fostul demnitar PCR Stefan Andrei dezvaluie ca, imediat dupa accident, Ceausescu a blocat construirea unei centrale similare in Romania.
Aprilie 1986. Bucuresti. Catastrofa de la Cernobal alertase conducerea de partid si de stat. Populatia a aflat insa mult mai tarziu. Fostul demnitar Stefan Andrei isi aminteste ca nimeni nu prea stia ce era de facut. Totusi Ceausescu a renuntat, in acele momente, la un proiect de tipul Cernobal. Stefan Andrei era secretar de stat la Ministerul Muncii. Anterior fusese ministru de externe.
"Nimeni nu stia exact ce se intampla"
EVZ: Cum a fost perceput, la nivelul conducerii, accidentul de la Cernobal?
Stefan Andrei: Pai, la cateva ore de la accident, am fost chemat de Nicolae Ceausescu la vila de la Snagov. Cand am ajuns, era deja acolo ministrul sanatatii care primea dispozitii sa faca o lista cu medicamentele de care ar putea avea nevoie populatia. Cele care nu erau disponibile in Romania trebuia sa fie aduse din afara. Ceausescu voia sa afle ce influente poate sa aiba catastrofa de la Cernobal asupra populatiei si ce recomandari sa faca oamenilor. De asemenea, voia sa stie daca este vreo categorie de bolnavi care sa fie afectata in mod special de radiatii.
Si a primit informatiile?
Mai mult sau mai putin. Toata lumea era stresata pentru ca nimeni nu stia exact ce se intampla. Ceausescu voia sa afle neaparat cum vor fi afectati oamenii, animalele si ce masuri se pot lua. Situatia era fara precedent. Se vorbea despre componentele care circula prin aer, despre medicamente care ar trebui luate si care sunt masurile ce se impuneau. In mare, era vorba despre lucrurile pe care le stiu toti: sa nu iasa nimeni din casa, sa nu se consume fructe si legume, sa se bea apa fiarta si cam atat. Altceva nu se putea face.
Ce ati discutat cu Ceausescu?
Am relu