Rata de creditare a IMM-urilor romanesti este extrem de scazuta, respectiv 24% fata de cea din Uniunea Europeana, unde aceasta atinge nivelul de 78-79 la suta. Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, afirma recent ca "sistemul bancar trebuie sa paraseasca pozitia de oligopol si sa gaseasca solutii pentru a oferi credite firmelor romanesti. Fara creditare nu se poate face dezvoltare si nu creste competitivitatea".
Acesta aprecia ca unul dintre motivele pentru care bancile refuza adesea creditarea firmelor si mai ales a celor mici este lipsa garantarii. Presedintele FNGCIMM a precizat ca trebuie luate anumite masuri atat din partea Guvernului, cat si a Bancii Nationale si a bancilor comerciale. Un studiu realizat de CURS la comanda Fondului releva ca pentru doar 22,37% dintre IMM-uri, sursa de finantare este creditul bancar. "Acest lucru inseamna ca bancile nu sunt chiar atat de deschise pe cat declara", a afirmat Saramet.
"Acum creditarea din partea bancii este neproblematica"
Pe de alta parte, bancile sustin ca politica de creditare a IMM-urilor nu mai este aceeasi cu cea de acum 3 ani. "Instrumentele de creditare sunt mai avantajoase. Acum lucrurile stau altfel. Acum creditarea din partea bancii este neproblematica. IMM-urile ne ocolesc, dar nu mai e asa ca acum cativa ani", a declarat Constantin Cojocaru, directorul adjunct al Directiei de creditare IMM din cadrul BCR. Cu toate acestea, se pare ca lucrurile nu stau tocmai asa. La circa 12 se ridica numarul cheltuielilor aferente unui credit contractat de IMM-uri. La aceasta concluzie a ajuns Aurel Saramet, care a analizat un numar total de 600 de dosare. Astfel, doar pentru gestionarea creditului se percepe intre 1 si 2% din valoarea acestuia. La acesta se adauga comisionul de analiza care poate ajunge pana la