Fluviul a spulberat totul in cale exact in punctul in care autoritatile au ezitat sa faca o bresa controlata.
Dunarea s-a revarsat peste zeci de localitati, a provocat evacuarea fortata a mai mult de 15.000 de oameni si a distrus sute de case. In urmatoarele zile, nivelul si debitul fluviului vor fi oscilante, apreciaza specialistii de la Apele Romane, iar situatia ramane critica.
DOLJ. Dunarea a spart un dig de aparare in localitatea olteana Potelu, la cateva ore dupa ce autoritatile din Olt au respins ideea crearii unei brese controlate exact in punctul respectiv. Doljenii doreau spargerea digului pentru a fi evitata inundarea orasului Dabuleni, dar cei din Olt se impotriveau, incercand sa protejeze 10.000 de hectare de teren agricol „de cea mai buna calitate”, care apartin SC Corias SA, societate al carui director este George Popescu, fratele prefectului de Olt, Octavian Popescu.
Interesul pentru terenurile agricole este enorm mai ales ca societatea se afla in lichidare judiciara. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, apreciaza ca spargerea digului va duce la inundarea a 15.000 de hectare din judetul Olt, inclusiv localitatile Potelu, Ianca, Grojdibodu si balta Potelu.
Pe de alta parte, cursurile au fost suspendate in patru scoli din judet, aflate in zonele afectate de inundatii. Elevii vor invata in scolile din localitatile unde familiile lor sunt gazduite temporar, iar transportul celor care au de parcurs distante lungi spre scoala se va face cu mijloacele de transport locale.
La Spantov, Dunarea s-a retras o jumatate de metru, dupa ce digul din comuna Chiselet s-a rupt pe o portiune de 60 de metri. In Chiselet apa este pe punctul de a inunda 300 de gospodarii, evacuarea populatiei din zona incepand inca de marti. In comuna Manastirea a fost dat ordinul de evacuare, existand pericolul ruperii unui alt dig. @N