Circa 8.000 de miliarde de lei se investesc anual in lucrari hidrotehnice care ar trebui sa stavileasca furia apelor, dar rezultatele sunt departe de asteptari. Bani aruncati pe apa sambetei. Este foarte adevarat ca si clima a suferit schimbari dramatice in ultimele decenii si, mai ales, in ultimii ani.
Daca inainte aveam o inundatie majora la 20 de ani, acum in fiecare an avem cate zece sau mai multe. Pagubele sunt imense. Incepand de la vieti omenesti si pana la pierderea agoniselii de-o viata in cazul a mii de familii. Nu mai vorbim de poduri rupte, alunecari de teren care blocheaza drumurile nationale, diguri sparte. Autoritatile fac si ele ce pot.
De la centru se aloca in fiecare an, cum spuneam, sume imense pentru reabilitari de diguri si lucrari adiacente, in zonele calamitate sunt trimise trupe spre a ajuta la evacuarea sinistratilor ori la facut interminabile diguri din saci cu pamant sau nisip, se mai acorda ceva bani pentru constructia de case destinate celor care au ramas fara acoperis deasupra capului, dar situatia tinde sa se
agraveze de la o luna la alta. Iar daca acest an va fi la fel de ploios precum cel de dinainte, consecintele vor fi catastrofale. Prea putin mai conteaza ca Ceausescu e sau nu vinovat pentru lucrarile hidrotehnice menite a smulge Dunarii mii de hectare de teren arabil. Acelea au fost facute cu zeci de ani in urma, cand conditiile, inclusiv cele climatice, erau cu totul altele.
Importanta este situatia de astazi. Or, acum, eforturile autoritatilor si ale militarilor pot fi de admirat, dar nu rezolva mare lucru. Maine sau la urmatoarele ploi, o vom lua de la capat: mobilizari, evacuari, diguri peste diguri din saci, lacrimi, mii de miliarde aruncate pe lucrari de mantuiala sau neadecvate noilor provocari ale naturii.
Deocamdata, in afara comandamentelor de criza si a statist