Ieri, la Sala de conferinte a Teatrului "Maria Filotti" s-a desfasurat simpozionul medical cu tema "Actualitati in gripa aviara", manifestare care s-a bucurat de prezenta prof. dr. Adrian Streinu-Cercel de la Institutul "Prof. Dr. Matei Bals" din Bucuresti.
Avind in vedere contextul epidemiologic din judetul Braila si faptul ca au existat focare active de gripa aviara, la initiativa Directiei de Sanatate Publica si cu sprijinul Primariei Municipiului Braila, departamentul profesional - stiintific din cadrul Colegiului Judetean al Medicilor a organizat acest simpozion medical cu scopul de informare si sensibilizare a corpului medical privind etiologia, clinica, tratamentul, profilaxia si continutul sistemului de alerta rapida intr-un focar de gripa aviara. Dupa cum ne-a informat dr. Dorina Tite, seful departamentului profesional-stiintific al Colegiului Medicilor Braila, problema si problematica gripei aviare cu virus H5N1 a fost intens mediatizata, dar, cum se intimpla in asemenea situatii, au aparut neclaritati, confuzie, panica.
"Gripa aviara reprezinta o reala amenintare sociala, politica si economica, ce implica mari costuri pentru izolarea zonelor afectate: protectia si ajutorarea populatiei, aplicarea procedurilor standard prevazute in tari europene, informarea locuitorilor, documentarea corpului medical, informarea organismelor internationale".
Potrivit sursei citate, exista proceduri standard ale OMS privind gripa aviara si, in acest context, toate tarile trebuie sa coopereze si sa actioneze unitar in incercarea de a preveni si, acolo unde este necesar, de a stopa aceasta maladie. Se impun masuri ferme si bine coordonate la nivel national, pentru ca boala sa fie controlata. "Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) foloseste 6 faze de alerta pandemica: un sistem de informare asupra gravitatii amenintarii si a necesitatii de a in