Apa e mai grea, in Romania. Inundatiile lovesc de doua ori.
Mai intii, asa cum o fac, peste tot, apele revarsate. Cu o rautate care afla iute slabiciunea celor care trebuiau sa stea de paza, dar ii pedepseste pe nevinovati. A doua viitura e neprovocata. Inundatiile izbesc prin mediile de informare. Ati uitat spectacolul de anul trecut?
Un exemplu, la intimplare. Titlu de articol, in 18 august 2005: „Arges - Apa a maturat tot". Continut: piriul Scroafa s-a umflat si a rupt un podet de lemn. Spectacolul se repeta, acum, mult inveninat, in reportajele din lunca inundata a Dunarii.
Motorul campaniei sint televiziunile. In loc de stiri - recitaluri de tinar reporter bravind: priviti-ma! nu-i asa ca sint in pericol? Investigatia, documentarea, comparatia s-au inecat primele. Face pluta - senzationalul. La fel ca ratia zilnica de accidente si omoruri, inundatiile sint bine venite.
Asa se umple ochi golul de excitatie dintre telenovela de saptamina trecuta si meciul de saptamina viitoare. Realitatea TV continua transmisia meciului Steaua - Rapid. Meciul mileniului, meciul secolului, meciul unei natiuni nu puteau fi urmate de-o pauza muta.
Antena 1 transmite altceva: razboiul civil intre bandele aflate in plata Guvernului si satenii civili, nevinovati si colaterali. Evacuarea a devenit un act de ocupatie militara. Ecranul poarta inscrisul „Nu le pasa!". Acest verset umanist e despre nesimtirea politicienilor care n-au sarit, la timp, in barca salvatoare a Partidului Conservator.
De inundatii, Dan Voiculescu are un mesaj de maxima importanta pentru tara: fac ce vreau din durerea voastra! Si inca unul pentru colegii de guvernare: am o televiziune cu acoperire nationala si fara retinere.
Ce ii framinta pe editorii care impacheteaza relatarile in generice patetice si le coloreaza cu muzici clasice s