Holger Schmieding, economistul sef pentru Europa al Bank of America, crede ca perspectivele de relansare economica in Europa sunt in continuare bune, chiar daca pretul petrolului se mentine foarte ridicat. Iar aceasta, subliniaza el, datorita unei economii germane ce promite sa-si redobandeasca rolul de locomotiva a UE, dar si gratie unei cresteri economice sustinute la nivel mondial.
Indicatorii cei mai recenti proveniti din Germania, Franta, Spania, Belgia si Olanda transmit, potrivit economistului de la Bank of America, acelasi mesaj: "Cresterea economica a zonei euro devine din ce in ce mai solida". Ultimele date privind cresterea in Marea Britanie si Belgia confirma cu prisosinta opinia lui Schmieding. In Marea Britanie, cu cea de-a doua mare economie europeana, cresterea Produsului Intern Brut in primul trimestru al acestui an a fost de 0,6 la suta, ceea ce anunta o crestere anuala ce ar putea atinge 2,2 la suta. Pe baza acestor cifre, Banca Angliei spera chiar la o crestere, anul acesta, de 2,7 la suta, dupa un 2005 mai modest, cu o crestere economica de doar 1,8 la suta.
In Belgia, cresterea s-a accelerat pentru a patra oara consecutiv, atingand, in primul trimestru al acestui an, 0,8 la suta, cu perspectiva unei cresteri anuale de 2,2 la suta. Evolutia buna a economiei belgiene, orientata cu prioritate spre exporturi in Uniunea Europeana, este adeseori considerata de economisti ca un bun indiciu al vitalitatii Europei in ansamblu. FMI, care in analizele recente semnala, si el, o revigorare economica a Europei, prognoza la sfarsitul saptamanii trecute o crestere, in 2006, in zona euro, de 2 la suta, fata de numai 1,8 la suta prevazuta anterior. Iar prognoza FMI venea dupa cea a Bancii Centrale Europene, care a evaluat cresterea economica europeana din acest an la 2,1 la suta. Mai prudenta, Comisia Europeana a evaluat-o la 1,9 la suta.
Anul