Agentul termic furnizat braşovenilor ar putea fi taxat începând din 2010 la 30 de euro gigacaloria. Reducerea la jumătate a preţului gigacaloriei este posibilă prin intermediul proiectului de modernizare a centralei braşovene în urma planului propus de un consorţiu american, al cărui nume nu a fost făcut încă public. Propunerea americanilor de a realiza pe domeniul CET Braşov două grupuri de 300 MW fiecare pentru producerea energiei electrice şi termice în cogenerare a fost agreată de conducerea CET Braşov. „Firma americană ne-a prezentat un plan care ni s-a părut extrem de rentabil. Prin această investiţie se doreşte garantarea unui preţ cât mai scăzut al gigacaloriei şi o funcţionare stabilă, de calitate şi în siguranţă pentru următorii 15 ani. În momentul de faţă, preţul unei gigacalorii este de 62 de euro şi odată cu această investiţie vrem să-l stabilizăm undeva sub 30 de euro”, susţine Mircea Paraschiv, directorul general al CET SA. Braşov. Investiţia americanilor se ridică la aproximativ un miliard de euro. „Termenul de punere în funcţiune ar fi 2010, în condiţiile în care se respectă programul pe care l-am agreat noi,” a adăugat Mircea Paraschiv. Firma americană a mai inaugurat o investiţie similară, în luna aprilie, în Bulgaria.
Tehnologia propusă de americani va permite ca, în timp, actuala reţea a CET Braşov să fie oprită. Totodată, firma americană este în negocieri avansate cu Guvernul în vederea preluării în concesiune a minelor de la Ploieşti, ce urmează a fi dezafectate.
360 de persoane vor fi date afară
În urma unei analize ce a durat mai bine de jumătate de an, conducerea CET Braşov a stabilit numărul de persoane ce vor fi disponibilizate. Astfel, din cei 1.300 de angajaţi, 200 vor fi daţi afară în urma restructurării. Acest lucru va avea loc cel mai probabil în perioada iulie-august după primirea aprobării de la Guvern. Con