Presa si-a pierdut statutul de a patra putere in stat. Aceasta este concluzia unei dezbateri cu tema "Presa si democratia", la care au participat Cristian Preda, conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice din Bucuresti, Ioana Avadani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, si jurnalistul Bernard Cassen, profesor la Institutul de Studii Europene al Universitatii Paris 8 si presedinte de onoare al ATTAC.
Presa romaneasca renunta la politica
Criza din mass-media este generalizata, atat in Romania, cat si la nivel mondial. Ioana Avadani a apreciat ca presa romaneasca si-a asumat in perioada postrevolutionara mai multe sarcini decat ar fi trebuit. Astfel a aparut jurnalistul judiciar, care se crede concomitent politist si judecator.
Dupa ce iluziile postdecembriste s-au risipit a intervenit blazarea, dar abordarea mesianica si emotionala persista inca, situatie in care deseori simpla opinie este etichetata drept stire. Misiunea presei a fost deturnata si in perioada 2000-2004 cand firava opozitie a facut ca presa sa fie nevoita sa-si asume acest rol.
Dupa atatia ani de lupte inutile, presa romaneasca a ajuns, in opinia lui Avadani, sa nu mai poata indeplini rolul care-i revine intr-o democratie participativa. Aceasta presupune un cetatean informat care are incredere in institutiile statului si foloseste parghiile ce-i stau la indemana pentru a-si imbunatati mediul de viata. Insa presa pare a fi abdicat de la rolul de informare a cetateanului.
Stirile politice au devenit din ce in ce mai putine. Asta si din cauza unui climat delicat in care sunt greu de apreciat evolutiile scenei politice. In schimb, a castigat teren "infotainment"-ul ce dizolva functia de informare in aceea de divertisment. "Media este perceputa ca unic canal de comunicare intre guvernanti si guvernati si asta e o mare greseala", a co