Localitatea clujeana Apahida devine tot mai ravnita pentru terenurile construibile. Chiar daca suprafetele sunt in circuitul agricol, in timp, acestea pot fi transformate in terenuri numai bune pentru construit. Lichidarea fostului IAS al localitatii a scos pe piata peste 600 de hectare de teren agricol, din care 260 au fost ocupate de livezi.
In anul 2000 patrimoniul societatii AGRAP Apahida a trecut prin Hotarare de Guvern in administrarea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Cluj-Napoca, insa trei ani mai tarziu Agentia Domeniilor Statului Bucuresti, care a devenit intre timp stapana pe teren, a scos pamantul la licitatie.
Unul dintre beneficiarii a peste 50 de hectare din patrimoniul fostei societati este chiar seful IPJ Cluj, Ioan Pacurar.
Terenul a devenit un bun pretios in conditiile cresterii pretului pe metru patrat la cote incredibile. Clujul detine recordul la acest capitol. Pe de alta parte, se poate observa faptul ca zonele limitrofe ale orasului sunt tot mai ravnite de clujeni din cauza preturilor mai accesibile si a poluarii scazute.
Apahida este una din localitatile care atrage clujenii dornici sa-si construiasca propria casa.
In anul 2003 peste 600 ha ale fostului IAS din Apahida au fost cedate in favoarea Agentiei Domeniilor Statului (ADS) Bucuresti. Cele 600 de hectare, din care 260 reprezentand livada, apartineau societatii comerciale AGRAP SA.
ADS Bucuresti a acordat prin incredintare directa suprafata de teren, in vederea arendarii si ulterior a concesionarii celor 600 de hectare pe o perioada de 49 de ani. Deloc surprinzator, o mare parte din teren a ajuns la persoane implicate in politica sau cu functii publice importante.
Fostul IAS din comuna Apahida, transformat dupa Revolutie in SC AGRAP SA, a avut un patrimoniu consistent. Pe langa ferme si grajduri, SC