Localitatea tulceana Ostrov a fost partial inghitita de ape in cateva ore in noaptea de miercuri spre joi. Desi primisera asigurari ca digul care apara satul va rezista, 600 de oameni s-au trezit cu apa in case.
Digul localitatii Ostrov a cedat miercuri seara intr-unul din punctele considerate foarte sigure. Saptamani la rand, specialisti de la judet au venit sa inspecteze digul, au decis sa-l intareasca in cateva puncte cu pamant si folii protectoare si sa-l inalte pe alte cateva portiuni cu saci de nisip. Lucrarile au avut loc inclusiv in prima zi de Pasti. Primarul Nicolae Onea spune ca i-a organizat pe subordonatii sai in patrule care inspectau cu randul digul. "Specialisti peste specialisti mi-au spus ca digul e tare si va rezista. Eu stiu ca este facut in 1968, deci are aproape 40 de ani, timp in care nu a prea fost consolidat. Le-am spus oamenilor din sat ca este pericol, i-am pus sa semneze ca stiu acest lucru, iar pe cei din zonele de pericol i-am si mutat la vecini si rude in sat. Mobila, lucruri de valoare, animale", spune primarul Onea. Satenii au fost instiintati ca va fi pericol numai daca vor auzi sirenele.
MIERCURI SEARA. Ostrov este o localitate cu aproape 1.000 de locuitori situata in lunca Dunarii, intre Harsova si Macin, la cateva sute de metri de fluviu. E strabatuta de un drum judetean si niste drumuri satesti. Cea mai mare parte din case sunt sus, pe deal, ferite de apele mari. O mica parte insa sunt in lunca, langa terenurile satului. Casele erau aparate doar de digul care a cedat, aflat la un kilometru de sat. Nenorocirea s-a intamplat miercuri, putin inainte de ora 19:00. "Tocmai terminasem patrula mea. Dupa ore de nedormit si nemancat m-am dus si eu acasa sa ma schimb si sa mananc ceva ca apoi sa ma duc iar la Primarie. Atat stiu, ca m-a sunat cineva de acolo si mi-a zis ca echipa care patrula a anuntat ca s-a rupt digul", poves