(Foto: )
Chiar daca meditatiile particulare sunt o practica la ordinea zilei intr-un oras cum este Clujul, nimeni nu doreste sa vorbeasca prea mult despre ele. Sunt considerate in afara legii, desi in nomenclatorul meseriilor nu exista meseria de meditator".
Cele mai solicitate materii sunt Limba si Literatura Romana, Engleza, Germana si Matematica.
Practica meditatiilor este de ani de zile o constanta in contextul invatamantului clujean. Meditatiile la cele mai cautate materii, cum ar fi Limba si Literatura Romana, Engleza, Germana si Matematica, pot costa pana la 500.000 de mii de lei pe ora.
Cea mai mare parte a profesorilor mediteaza elevi, pentru a-si suplimenta veniturile, nu prea generoase, de angajati bugetari.
Conform regulamentului, desi functia de "meditator" nu exista in nomenclatorul meseriilor, orice venit castigat din aceste activitati trebuie declarat, indiferent daca activitatea respectiva are un statut clar sau nu.
Guvernul a respins cererea de infiintare a meseriei de "meditator", sprijinind in acest fel, tacit, persoanele care practica acest tip de activitate.
Principalul aspect care starneste nemultumiri este faptul ca o buna parte dintre profesorii care acorda meditatii nu isi declara veniturile obtinute in acest fel.
Potrivit presedintelui Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) Cluj, Lucia Cojocaru, aceasta situatie se datoreaza in parte si faptului ca "Guvernul i-a favorizat pe profesori si nu a introdus meseria de "meditator" in nomenclatorul meseriilor".
Liderul sindical spune ca exista profesori corecti, "care isi declara orele in particular, dar sunt si altii care nu fac acest lucru. Mai e pana sa ajunga sistemul romanesc la un standard eur